Saturday, 31 December 2016

Hobi Baru

Saturday, December 31, 2016 2 Comments
Sekarang ni kinah ada hobi baru. Nak tau apa? Mewarna la.. Eh macam budak-budak pula suka mewarna. Sekarang ni bukan budak-budak je suka mewarna mak-mak budak pun suka. Dulu masa kecik-kecik suka mewarna. Disebabkan sekarang ni dah mula canggih, mewarna tak payah pakai buku mewarna dah. Pakai handphone pun boleh tau. Tapi walau macamna sekalipun mewarna dekat buku feeling lain sikit.

Di zaman serba canggih ni, taip je apa yang kita nak semua ada. Kinah tiba-tiba minat balik mewarna ni masa godek playstore kelmarin. Ada bahagian recommend for you. Kinah pun tekanla dan tengok wowww. Macam best je ni. Apa lagi kinah pun download salah satu aplikasi. Sebenarnya banyak apps yang boleh kita pilih dari kanak-kanak sehinggalah dewasa. Kinah confirm download yang dewasa punya. Lepas beberapa hari mewarna ni la hasilnya

Dalam apps ini, ada pelabagai kategori yang boleh kita pilih. Gambar di atas ni daripada kategori Ball. Sebenarnya nak mewarna terutama dalam handphone memerlukan ketelitian yang tinggi. Biasanya kinah mewarna sebelum tido. Bila mewarna ni kita rasa lebih relax. Tu pada pandangan kinah la ye. Lain orang lain pandangannya.


Haa macam mana cantik tak? Sebenarnya ada la dalam  4 ke 5 yang telah kinah hasilkan cuma tak dapat nak upload banyak sebab line internet yang laju mcam siput. Tapi tak pela Dah kebetulan esok tahun baru, jadi dikesempatan ni kinah nak ucapkan selamat tahun baru.

Friday, 30 December 2016

R Herritage Recipe di Meru Raya Ipoh

Friday, December 30, 2016 0 Comments

Macam biasa pada setiap hari Khamis ada je agendanya. Pada hari ni terjah sebuah restoran pula. Kiranya harini makan-makan jela. Restoran kali ni terletak di Meru Raya berhadapan dengan McDonald Meru Raya, Ipoh. Tahu kewujudan restoran bila ada member post di facebook. Tengok tempat ala area dengan PKNP Perak yang baru. Nama restoran ni ialah R Herritage Recipe (RHR). Siapa yang suka makan ala-ala western boleh terjah restoran ni. Memang berbaloi.

Haa ni la restorannya. Betul-betul depan Mc Donald Meru Raya. 


Korang boleh pilih menu yang korang suka. Macam-macam ada. 

Nasi ulam opah. Korang boleh pilih sama ada nak ayam bakar atau daging bakar. Kitorang pilih daging bakar.

Bronzil Grill Burger kalau tak salah namanya. Juga boleh pilih sama ada nak ayam atau daging. Ikutlah kesukaan anda.




Selain itu, set untuk kanak-kanak turut disediakan juga. Marzaqah Thahirah makan mushroom soup. Menyengih je la die.



Haa terliur tak? Pada orang-orang Ipoh bolehlah terjah restoran yang best ni. Kalau tak nak crowded sangat baik pergi waktu siang. Mula beroperasi pada pukul 3.00 petang hingga 12.00 malam. Selain itu, pada yang nak sambut birthday ke anniversary pun boleh di sini. 

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut boleh dapatkan di

Facebook : R Herritage Recipe
No telefon: 011-1518 6079




CPUV-Grab MY

Friday, December 30, 2016 0 Comments
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk terima cpuv dari Nuffnang. Walaupun blog ni suam-suam kuku aje. Rezeki anak mungkin. CPUV kali ni daripada Grab MY tak pastilah itu iklan apa sebab tak muncul pun. Tapi tak pelah janji ada masyuk. Mungkin Grab My ni sebuah aplikasi seperti uber kot. Sebenarnya iklan ni dah berlangsung pada 27 Disember lepas dan disebabkan kekangan masa tak dapat nak update iklan terbaru. 

Apa-apa pun terima kasih nuffnang. Lepasni bagi banyak-banyak lagi ye.




Thursday, 29 December 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com

Thursday, December 29, 2016 5 Comments


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 28 Disember 2016, iaitu tepat jam 2.30 petang sehingga hari esok, 11.30 malam 29 Disember 2016. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Monday, 26 December 2016

Dah Tukar Pelan La Pulak

Monday, December 26, 2016 4 Comments
Perasan tak sekarang ni Celcom dah tiada pelan internet burung hantu. Sekarang ni Celcom buat pelan baru iaitu pelan internet asas untuk RM1.00 tapi tiada had untuk satu hari sahaja manakala RM7.00 untuk seminggu. Dah tak ada yang bulanan dah. Aish internet asas faham-faham je la slow connection yang kinah geramnya dengan celcom ni pelan internet burung hantu masih ada lagi kuotanya. Tiba-tiba je dah tiada pelan tu. Kiranya burn macam tu je la. Dah la tak berbaloi. Line sekarang ni kejap ada kejap tak ada. Siapa yang pakai Celcom? Jadi macam kinah tak?

Kata pengguna setia, ini yang dibalasnya. Nak tukar nombor sayang. Nombor ni pakai masa zaman belajar dulu tambahan pula dah daftar dengan perbankan internet. Susah la macam ni. Grrr. Sorry ye hari ni entri meluahkan perasaan. Sakit hatilah dengan Celcom ni.


Saturday, 24 December 2016

Pengalaman Menaiki MRT

Saturday, December 24, 2016 2 Comments
Kelmarin kami berpeluang untuk menaiki MRT yang baru sahaja dilancarkan pada 16 Disember lepas. Agak ramai juga ibu bapa yang membawa anak mereka untuk menaiki MRT kebetulan pula tengah cuti sekolah lagi. Kami pun tidak melepaskan peluang untuk menaikinya tambahan pula Perdana Menteri kita telah umumkan perkhidmatan MRT adalah percuma untuk satu bulan.

Secara keseluruhannya, dengan terbinanya MRT ni dapat membantu mengatasi masalah kesesakan jalan raya terutama pada waktu puncak. Di samping itu, dapat menjimatkan masa dan kos terutama bagi mereka yang terpaksa bekerja jarak jauh.

Pada masa ni orang tak ramai lagi sebab dari Sungai Buloh bila dah sampai stesen seterusnya baru ramai orang naik. MRT ni bergerak dari Stesen Sungai Buloh ke Stesen Semantan sahaja sebab yang lain tak siap lagi huhu.

Sebenarnya tak banyak beza pun dengan komuter dan LRT cuma MRT ni tiada pemandu. Jadi kita dapat lihat dengan jelas dihadapan. Boleh dikatakan MRT ni mesra untuk orang kelainan upaya kerana adanya tempat khusus untuk meletakkan kerusi roda.



Kepada sesiapa yang mempunyai masa terluang bolehlah bawa anak menaiki MRT ni sementara masih ada baki cuti sekolah dan tempoh percuma. Oh ye, pada yang membawa kereta tu jangan lupa top up touch n go tu kerana parking hanya menggunakan touch n go sahaja.

CPUV- Family Mart Launch

Saturday, December 24, 2016 0 Comments
Alhamdulillah sekali lagi dapat cpuv. Kali ni daripada Family Mart Launch. Family mart sekarang dah ada di Malaysia tau. Family mart ni baru sahaja dilancarkan. Family Mart ni berkonsepkan 'fresh food' dan juga produk import terutama daripada Jepun. Jadi kepada kepada mereka yang berminat boleh kunjungi ke Family Mart.

Sempena pembukaan Family Mart, promosi pembukaan sedang berlangsung.



Antara produk yang terdapat di Family Mart





Lokasi Family Mart







Coklat Daim dan Toblerone Tidak Mendapat Pengiktirafan Sijil Halal di Malaysia

Saturday, December 24, 2016 2 Comments
Setelah sekian lama kita makan coklat ni, baru hari ni dihebahkan coklat kegemaran ramai ini tidak mendapat pengiktirafan sijil halal di Malaysia. Allah selama ni kita makan??? Tak boleh nak cakap banyak. Dulu kalau ada yang nak pergi ke Langkawi mesti akan kirim coklat ni. Boleh gila makan coklat ni. Ok kita sebagai pengguna yang bijak, lepasni tak payahla makan lagi coklat ini.



Sunday, 18 December 2016

Petua Ubati Asma Atau Lelah

Sunday, December 18, 2016 4 Comments

Bila asma atau lelah datang inhaler mesti ada di sisi. Pelbagai sebab boleh mengakibatkan kita boleh asma atau lelah seperti kawasan persekitaran penuh dengan habuk. Namun begitu, selain bergantung pada inhaler yang telah dibekalkan kita boleh juga mengamalkan petua-petua lama yang telah diamalkan sejak zaman dahulu.






Sumber: Seminit Resepi

Friday, 16 December 2016

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2017

Friday, December 16, 2016 3 Comments
Sumber: Google

Tengah mencari jadual pembayaran gaji bagi tahun 2017? Di sini kinah kongsikan jadual tersebut. Semoga dengan adanya jadual ini, anda dapat merancang segala perbelanjaan untuk tahun 2017.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh menyemak pekeliling yang dikeluarkan di sini



Tuesday, 13 December 2016

Objek Pelik Ditemukan di Pantai Muriwai, Auckland

Tuesday, December 13, 2016 4 Comments


Objek ganjil yang dipenuhi teritip ditemukan terdampar di pantai Muriwai, Auckland dan telah menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk setempat.

Objek berkenaan ditemukan oleh seorang wanita, Melissa Double­day yang kemudian memuat naik gambar tersebut dalam laman sesawang masyarakat kawasan Muriwai dan Waimauku.

“Hanya ingin kepastian jika ada sesiapa yang tahu mengenai objek ini yang terdampar di pantai Muriwai,” soal Doubleday.

Objek ini muncul setelah berlakunya gempa bumi di New Zealand pada 2 bulan yang lalu. Apakah objek ini sebenarnya? Hanya Allah S.W.T je yang tau.

Sumber ini dipetik daripada Utusan Online.

Kerana Buntat

Tuesday, December 13, 2016 2 Comments

Tengok keyword kinah untuk minggu ni majoriti cari Buntat. Buntat sekarang dah trending. Lakonan Buntat berjaya menyentuh hati penonton 7 Hari Mencintaiku. Walaupun scene Buntat tak banyak sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada penonton. Walaupun cerita ni tiada kaitan dengan hidup atau pun yang dah tiada, kita sebagai penonton perlulah mengambil iktibar apa yang telah ditayangkan itu. Orang yang paling kita benci, orang yang langsung kita tak nak tengok pun muka dia satu hari nanti dia akan tolong kita dan bila dia dah tiada barulah kita rasa menyesal atas apa yang kita dah lakukan padanya. Panjang lebar pulak mengomel hari ni. Bila anak dah tido, inilah masa nak menggodek blog. 

Disebabkan kinah update pasal Buntat semalam pageview kinah dah mencecah seribu lebih. Famous adik Buntat kita ni ha. Semoga lepas ni ada la watak yang sesuai untuk Buntat dan satu lagi kalau ada anugerah pelakon pembantu lelaki terbaik memang Buntat layak yang terima anugerah tu.

Monday, 12 December 2016

Buntat 7 Hari Mencintaiku

Monday, December 12, 2016 8 Comments
Sedihnya scene 7 Hari Mencintaiku tadi apabila Buntat meninggal dunia kerana nak selamatkan Mia. Sedih sangat. Nasib duduk berdua dengan Thahirah kalau ayahnya ada confirm ibunya kena boo sebab menangis tengok part tadi. 

Buntat ni nama sebenarnya ialah Mohd Ariff. Buntat ni merupakan anak kepada tauke roti canai Pak Mutalib di Jitra. Alhamdulillah rezeki Buntat berlakon. Harap selepas ni Buntat dimurahkan rezeki. Lakonan Buntat pun not bad. Lepasni rindu dialog 'kak popi', 'ka kak'.

Gambar ni sumber daripada Buletin Media.

Ummi Nazeera Bertunang Dengan Doktor

Monday, December 12, 2016 2 Comments

Pelakon Patah Sayap Sebelah, Ummi Nazeera selamat ditunangkan dengan pilihan keluarga yang hanya ingin dikenali sebagai Mr I, dalam majlis tertutup di kediaman keluarganya semalam.

Mr.I merupakan seorang doktor yang berasal dari Kuala Lumpur telah menyerahkan 5 dulang berbalas 5 daripada pihak perempuan.

Pelakon drama bersiri popular itu kelihatan anggun mengenakan rekaan Fizi Woo di hari bersejarah itu. Pasangan ini akan melangsungkan perkahwinannya pada tahun hadapan.


Gambar daripada Utusan Online

Sunday, 11 December 2016

Salam Maulidur Rasul

Sunday, December 11, 2016 1 Comments


Maulidur Rasul merupakan bahasa Arab iaitu bila diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia ialah kelahiran Rasul adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis untuk memperingati hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Sumber dipetik daripada Wikipedia

Khasiat Daun Sup yang Kita Tak Tahu

Sunday, December 11, 2016 1 Comments
Kenal tak daun apa ni? Daun sup atau daun ketumbar? Haaa ni daun sup. Daun sup mempunyai daun yang lebih jarang dan bentuk daunnya lebih besar berbanding dengan daun ketumbar. Biasanya daun sup ni kita guna sebagai bahan akhir setiap masakan untuk perangsang selera. Selain itu, daun sup juga mempunyai kadar protein yang tinggi dan lebih menarik minyak yang diekstrak daripada daun sup boleh digunakan untuk tujuan perubatan dan ramuan minyak wangi. Tahu tak daun sup ni banyak khasiatnya. Antaranya ialah:

  1. Sistem Imunisasi - 100 gram daun sup mempunyai nilai tenaga sehingga 18 kalori. Vitamin c yang terkandung di dalamnya dapat menguatkan sisttem imun dan membuatkan tubuh lebih tahan terhadap penyakit baru. Dengan syarat, daun sup ini dimakan mentah sebagai ulam-ulaman.
  2. Penawar buah pinggang - Tumbuhan ini memiliki sifat diuretik yang berguna untuk permasalahan buah pinggang dan masalah jantung. 
  3. Merawat kencing manis - Daun sup menpunyai sifat mengurangkan kadar gula dalam darah. Malah merupakan ramuan ideal untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan tekanan.
  4. Sistem perkumuhan - Biji benih daun sup diamalkan, dapat membantu menyingkirkan air berlebihan dalam badan. Malah digunakan sebagai perangsang untuk membuang air besar.
  5. Menurunkan kadar kolestrol - Amalkan makan daun sup dalam diet harian kerana daun sup ini mampu merendahkan tekanan darah dan kolestrol serta melindungi hati daripada bahan-bahan yang merosakkan.
  6. Mencuci buah pinggang - Amalkan minum air rebusan daun sup segelas sehari. Lebihan garam dan racun akan keluar melalui proses pembuangan air kecil.
  7. Penawar ubat batuk - Rebus daun sup bersama batang dan akar bersama tiga gelas air. Tapis dan minum dua kali sehari bersama madu lebah.
  8. Mengubati mata kering - Tumbuk daun sup, daun bayam dan daun kelor sehingga halus kemudian campurkan sedikit garam dan satu cawan air. Gaul dan tapis. Minun tiga kali sehari.
Nilah rupa daun kelor.


Pelakon Zakaria Yusof Kembali ke Rahmatullah

Sunday, December 11, 2016 2 Comments

Ada yang masih meingati pelakon vateran, Zakaria Yusof yang sering membawa watak antagonis suatu ketika dahulu. Kini, beliau telah kembali ke rahmatullah akibat jangkita paru-paru dan masalah buah pinggang di Hospital Kuala Lumpur. Menurut menantunya, bapa mentuanya itu baru sahaja pulang mengerjakan Umrah pada Rabu lalu .

Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam AU4 Lembah Keramat selepas zohor pada hari ini.

Harith Iskander Manusia Paling Lucu di Dunia

Sunday, December 11, 2016 0 Comments

Pelawak, Harith Iskander telah dinobatkan sebagai manusia paling lucu di dunia pada Pertandingan Manusia Paling Lucu di Dunia, di Levi, Finland. Harith Iskander telah menewaskan empat finalis lain iaitu Alex Calleja dari Filipina, Katerina Vrana dari Greece, Mino Van Nasaau daripada India dan David Klimnick dari Israel.

Pertandingan Manusia Paling Lucu di Dunia merupakan anjuran Laugh Factory iaitu sebuah rangkaian komedi sedunia yang berpusat di Amerika Syarikat. Pemenang dipilih berdasarkan undian dalam talian yang dibuka 24 jam selepas pertandingan itu berakhir.


Saturday, 10 December 2016

5 Petua Tradisional Cantikkan Kuku

Saturday, December 10, 2016 2 Comments

Kuku ni melambangkan identiti seseorang. Jika kuku kotor dan panjang secara tak langsung kita boleh described orang tu macam mana. Jadi kita kenalah selalu potong kuku dan kemaskan kuku. Kalau pergi spa orang panggil apa ke pedicure and medicure kalau tak silap la huhu. Tapi itu untuk orang yang berwang, orang biasa macam kita ni tak payah nak habiskan duit. Gunakan petua tradisonal yang mana barangnya lebih mudah dan yang penting murah. Antara petua tradisional cantikkan kuku ialah





Sumber:Seminit Resepi