Tuesday, 17 October 2017

Bahayanya Pass-out Game

Tuesday, October 17, 2017 5 Comments
Bahayanya Pass-out Game| Sekarang dah semakin tular di media sosial tentang satu permainan yang kini dah jadi viral dalam kalangan pelajar sekolah. Perasaan ingin mencuba dan seronok mereka itu dalam tidak sedar boleh membahayakan nyawa mereka sendiri silap haribulan boleh membawa maut. Jangan buat pasal dengan permainan ni. Permainan yang kinah maksudkan di sini ialah Pass-Out Game atau Skip Challenge. Jangan fikir nak seronok je tapi betapa bahayanya Pass-out Game diabaikan.


Pass-Out Game
Permainan ni sebenarnya dah lama pun wujud tapi entah macam mana muncul balik. Bila kinah cuba research tentang game ni, game ni popular dalam kalangan remaja di Indonesia. Risiko permainan ni sangat bahaya antaranya tulang rusuk patah, anggota badan akan tercedera akibat jatuh, berlaku gegaran otak, sawan dan sebagainya. Lebih banyak impak negatif dari positif.

Kesan akibat Pass-out game
Jangan tak tahu pulak dah ada kes kematian yang direkodkan akibat game yang tak memberi apa faedah ni. Haa jangan buat pasal.

Cara 'pass-out challenge' ini dimainkan


Bagaimana cabaran ini dimainkan adalah dengan menekan dada oleh dua atau tiga orang rakan beberapa saat sehingga jatuh pengsan. Beberapa penjelasan dari permainan ini. Kenapa boleh pengsan dan apa bahayanya?

1. Semasa menekan di bahagian dada dilakukan, ini akan mengakibatkan tekanan tinggi di bahagian thorax (rongga dada) dan jantung secara langsung. Ini akan menyebabkan 'venous return' (aliran darah dari badan ke jantung kanan) menjadi kurang. Maka jantung gagal untuk mengepam menyebabkan kurang atau tiada langsung darah mengalir keluar dari jantung ke badan (No cardiac output).

Keadaan ini akan menyebabkan organ-organ vital termasuk otak tidak menerima bekalan darah. Maka mendorong seseorang itu jatuh pengsan kerana tiada atau kurang darah yang membawa oksigen untuk sel-sel otak.

2. Satu lagi keadaan berlaku semasa dada ditekan kuat adalah vagal stimulasi iaitu akan menyebabkan 'neurocardiogenic syncope'. Keadaan ini berlaku seperti berikut:

  • Kurang venous return (aliran darah dari badan ke jantung kanan) akibat dada ditekan
  • Kurang preload (kemasukan darah dalam jantung)
  • Kurang darah mengisi ventricular jantung
  • Bertambah sympathetic tone
  • Kontraksi ventricle jantung berlebihan (hypercontractility of ventricle) dengan kurang pengisian darah (under filled chamber)
  • Ventricular mechanoreceptor activation
  • Maklum balas ke medulla melalui saraf vagus
  • Mengurangkan sympathetic tone dan meningkatkan parasympathetic
  • Kadar denyutan jantung menurun (bradycardia) dan tekanan darah juga menjadi rendah (hypotensive)
  • Sel otak kekurang oksigen
  • Hypoxia
  • Pengsan.
Kedua-dua keadaan atau situasi ini akan menyebabkan seseorang itu jatuh pengsan dan akan sedar semula setelah bekalan oksigen pulih kembali disalurkan semula ke otak.

Jika tempoh kekurangan bekalan oksigen berlanjutan dan cukup lama, seseorang itu boleh mengalami 'Hypoxic Ischaemic Encephalopathy' iaitu keadaan dimana sel-sel otak cedera, rosak teruk dan mati akibat dari terputus bekalan oksigen. Jika bernasib baik, seseorang itu hanya lumpuh. Lagi malang boleh menyebabkan kematian. Ingat! Kita tak sentiasa bernasib baik. Credit to Iluminasi.com

Allah risaunya dengan permainan anak-anak kita zaman sekarang ni. Masa kita seusia dengan mereka ni takde mainan merepek macam ni. Kita sibuk main galah panjang, teng teng dan sebagainya. Jadi, peranan kita sebagai ibu  bapa perlu memantau anak-anak kita supaya kes yang kita ingini berlaku dapat dielakkan. Memang patut pun Kementerian Pelajaran haramkan permainan ni. 

Monday, 16 October 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Monday, October 16, 2017 9 Comments

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

Assalamualaikum dan selamat pagi. Dua hari blog tak update. Bukannya malas tapi idea kurang. Ada juga entri untuk review tapi masih draf lagi. Jadi daripada kosong je apa kata kita join satu giveaway ni. Paling bestnya hadiahnya buku tau. Buku kan salah satu hobi kinah bila ada masa lapang. Manalah tahu ada rezeki kat situ. Ok lah lepas dah penuhi semua syarat tu jadilah entri ni. Berminat juga nak join klik je bawah banner ni tau.
Klik di sini
Jom follow syarat-syarat untuk join October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

1. Follow blog Siqahiqa
2. Follow Facebook page BLOG SIQAHIQA[LINK]
3. Follow Instagram @haqisfila [LINK]
4. Komen mana-mana satu entri dalam blog ini. 
5.Copy banner dan buat satu entri bertajuk “October Book Giveaway by Blog Siqahiqa”(please backlink). 
6. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen di sini

Nak tahu buku apa yang akan korang dapat


1. Hati Ini MilikMu - Yasmin Mogahed (versi Bahasa Melayu) 
2. How to be Interesting (In 10 simple steps) 

Bestnya, nak join klik je banner di atas tu ye

Saturday, 14 October 2017

Hadiah Dari Starlavenderluna Dah Sampai

Saturday, October 14, 2017 6 Comments
Hadiah Dari Starlavenderluna Dah Sampai| Beberapa hari yang lepas kinah terima satu parcel daripada seseorang. Siapakah gerangannya? Haaa sebenarnya parcel tu daripada Kak Shikin owner blog Starlavenderluna. Bulan yang lepas kinah dapat top komentor di blog beliau. Jadi untuk menghargai mereka yang mencoret jurnal beliau, dapatlah cenderahati yang bagi kinah awesome sangat. Nak tau apa dia? Taraaa kinah dapat mask BioAqua.

Mask BioAqua
Setakat hari ni, kinah masih belum mencuba lagi mask ni. Tengah mencari mood dulu. Oh ye sebelum terlupa. Untuk pengetahuan semua, kak Shikin juga ada menawarkan terapi buang angin juga tau tapi hanya untuk wanita saja la ye. Pada yang tengah mencari orang untuk urut tu terutama di kawasan Salak Tinggi, Nilai, Dengkil, Putrajaya dan Cyberjaya, apa kata korang cuba berurut dengan beliau. Untuk temujanji sila hubungi Shikin Razali ditalian 019-9884032 ataupun Whatsapp je terus.

Friday, 13 October 2017

Prime Burst Cream | Dapat Kembalikan Keanjalan Aset Utama Wanita

Friday, October 13, 2017 6 Comments
Prime Burst Cream| Dapat Kembalikan Keanjalan Aset Utama Wanita Bulan lepas kinah ada join satu giveaway ni hadiahnya Prime Burst Cream (PBC). Alhamdulillah rezeki kinah menang Prime Burst dan wang tunai sebanyak RM25.00. Kinah baru je terima pada minggu lepas. Jadi entri hari ni kinah nak review PBC ni. AWAS ye entri ni untuk bacaan kaum wanita sahaja tau kaum lelaki bila baca ni bolehlah beli untuk si isteri satu hehe. Apa yang pasti Prime Burst Cream dapat kembalikan keanjalan aset utama wanita.


Bila dah kahwin dan ada anak dah tentu aset utama tu semakin kendur dan shape pun lari dah tak macam zaman anak dara dulu. Apabila jadi macam ni confirm rasa down sangat kan. Tapi ada sesetengah tu, tak kisah pun aset dia kendur macam tu. Ni kinah nak story tentang satu produk yang dapat membantu kembalikan semula keanjalan aset utama tu. Produk apa tu? Prime Burst Cream (PBC) namanya.


Antara Kelebihan PBC ialah

  1. Membesarkan payudara dalam masa yang singkat
  2. Melembutkan dan memantapkan payudara
  3. Menegangkan kulit payudara bagi mengatasi masalah kendur
  4. Menghasilkan tisu payudara dan peraliran darah.

Apa yang penting PBC tiada bahan aktif dan dijamin selamat dan baik untuk kesihatan. Ni yang paling penting, mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Untuk pengetahuan semua, PBC ni bukan sahaja berada di pasaran Malaysia sahaja tau malah di luar negara. Wowww hebatnya penangan PBC ni. Ehhh korang tak nak cuba ke? Kinah dah cuba dah hasilnya memang aummm haha. Baunya pun wangi sangat, macam pakai minyak wangi. Perlu ingat ye, apabila datang bulan, hentikan buat sementara waktu. Dah ok nanti baru sapu balik.

Antara testimoni yang diterima.




Untuk maklumat lanjut boleh layari

Thursday, 12 October 2017

Tahukah Anda Apa Itu Antioksidan?

Thursday, October 12, 2017 7 Comments
Tahukah Anda Apa Itu Antioksidan?|Antioksidan – anda mungkin pernah dengar istilah ini di sekitar kedai makanan kesihatan di bandar ataupun perbincangan mengenai topik kesihatan dan pencegahan penyakit. Carian melalui Google menunjukkan  bahawa penggunaan istilah ini telah berkembang pesat semenjak dua dekad yang lalu, ini selaras dengan minat dalam gaya pemakanan hidup yang lebih sihat semakin meningkat. Tetapi tahukah anda apa itu antioksidan sebenarnya?

Merujuk kepada kamus, antioksidan merupakan bahan yang menghilangkan agen-agen pengoksida yang berpotensi merosakkan organisma hidup di dalam tubuh badan. Pengoksidaan di dalam tubuh manusia adalah tindak balas kimia yang menghasilkan radikal bebas yang boleh menyebabkan tindak balas rantaian yang boleh merosakkan sel.

Malah proses metabolisme atau pemprosessan oksigen yang kita ambil melalui pernafasan, atau penghasilan tenaga daripada sel-sel, boleh menghasilkan radikal bebas seperti itu. Tubuh kita adalah ciptaan Tuhan yang menakjubkan, kerana ianya juga boleh menghasilkan antioksidan yang diperlukan untuk mengatasi kerosakkan ini. Walau bagaimanapun, kandungan radikal bebas ini jauh lebih banyak daripada antioksidan yang terdapat didalam tubuh kita, terutamanya di dalam dunia yang semakin tercemar ini.

Oleh itu, untuk membantu badan kita mengekalkan keseimbangan, bekalan antioksidan luar yang berterusan diperlukan untuk membantu meneutral dan juga menghilangkan radikal bebas. Inilah sifat alam semulajadi apa yang diperlukan oleh badan kita. Antioksidan boleh didapati di kebanyakkan makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia juga boleh di dapati di dalam teh, dan coklat! Terdapat juga banyak jenis antioksidan yang lain, beberapa yang popular adalah vitamin (beta-Karoten), C, dan E. Anda juga mungkin pernah dengar mengenai flavanols – yang terdapat didalam coklat dan lycopene yang terdapat di dalam tomato. 

Salah satu sebab disebalik  minat terhadap jus buah-buahan dan sayur-sayuran baru-baru ini – selain daripada kelazatannya adalah jumlah antioksidan yang banyak yang boleh diperolehi daripada mereka. Ambil minuman Heartbeat daripada Juice Works, yang mengabungkan kebaikkan antioksidan yang kuat dari limau gendang, oren, lobak merah, epal dan timun.

Ia mempunyai hesperidin antioksidan daripada oren, dimana ia boleh membantu meningkatkan fungsi saluran darah dan menurunkan risiko penyakit jantung seseorang. Selain daripada antioksidan alfa dan beta-karoten, yang bain untuk kuit, paru-paru, sistem imun dan kesihatan jantung, wortel mengandungi antioksidan lutein yang penting untuk kesihatan mata

Di samping kaya dengan vitamin A dan C, limau gendang juga mempunyai antioksidan naringenin, didapati dapat membantu hati memecah lemak dan meningkatkan kepekaan sel tubuh terhadap insulin. Terdapat bukti menyatakan bahawa naringenin mungkin melindungi hati daripada kerosakkan.

Timun, mempunyai banyak antioksidan juga. Sekali lagi, selain vitamin C fan beta-karoten, ia mengandungi flavonoid seperti kaempferol, yang dapat membantu melawan kanser dan menurukan risiko penyakit kronik, termasuk penyakit jantung. Epal juga adalah kaya dengan flavonoid yang mempunyai antioksidan yang banyak. Saintis kini telah mengira kuasa antioksidan epal adalah bersamaan dengan lenih daripada 1,5000 miligram vitamin C. Jadi apa yang anda tunggu? Dapatkan secawan Heartbeat – atau mana-mana jus pilihan anda dari Juice Works hari ini - dan bantu badan anda melepaskan radikal bebas yang jahat.

P/s: Khusus untuk bulan Oktober, Juice Works telah berkerjasama dengan Face – dahulu dikenali sebagai Groupon – untuk menawarkan RM 5 Diskaun untuk setiap pembelian di Juice Works. Hanya layari www.myfave.com atau muat turun aplikasi Fave dan dapatkan kod promo untuk mendapatkan diskaun anda!**

**Tawaran ini boleh ditebus dari Oct 1 sehingga Oct 31, 2017

**Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun/baucar yang lain

Tuesday, 10 October 2017

MayterLynn Sebagai Minuman Bijirin Untuk Cantik dan Sihat

Tuesday, October 10, 2017 17 Comments

MayterLynn Sebagai Minuman Bijirin Untuk Cantik dan Sihat|Sepertimana yang kita ketahui, sarapan pagi wajib diambil pada setiap hari, ini kerana badan kita memerlukan tenaga yang lebih untuk menjalankan aktiviti seharian. Namun begitu, tidak semua antara kita yang sempat mengambil sarapan kerana perlu ke tempat kerja lebih awal bagi mengelakkan kesesakan trafik. Jadi, sebagai alternatif minuman bijirin adalah sangat sesuai diambil oleh mereka yang berkerjaya. Di sini kinah nak jelaskan sedikit mengenai kepentingan pengambilan bijirin dalam kehidupan seharian kita. Untuk pengetahuan semua, makanan berbijirin perlu diambil kira-kira 1/3 setiap hari. Fiber dan nutrien yang terdapat dalam bijirin dapat membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan manusia di samping dapat mencegah obesiti, diabetis, dan sebagainya. Kesemuanya itu telah disatukan di dalam MayterLynn  sebagai minuman bijirin untuk cantik dan sihat.

Minuman bijirin untuk cantikn dan sihat

Hari ni kinah nak kongsikan pada semua tentang satu minuman bijirin keluaran LaZior iaitu MayterLynn. Sesiapa yang nak sihat, nak cantik wajib ada minuman ni. MayterLynn ni boleh diminum oleh semua golongan ye daripada kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas sehingga warga emas. Jadi janganlah risau. (Bagi pesakit G6PD minta nasihat doktor dulu sebelum amalkan MayterLynn)

MAYTERLYNN BERFUNGSI SEBAGAI:
  1. Membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan
  2. Mengurangkan risiko serangan strok
  3. Mengurangkan risiko diabetis
  4. Mengurangkan risiko terkena serangan penyakit jantung
  5. Mengekalkan berat badan yang sihat dan ideal
  6. Mengurangkan risiko serangan asma
  7. Mengekalkan kesihatan jantung
  8. Mengurangakan risiko penyakit keradangan
  9. Mengurangkan risiko kanser kolon (usus besar)
  10. Menggalakkan tekanan darah pada tahap yang sihat 
  11. Mengurangkan penyakit gusi dan mencegah kehilangan gigi
  12. Melegakan sembelit
  13. Kaya dengan serat dan rasa kenyang berpanjangan
  14. Mengekalkan keseimbangan gula dalam darah dan mencegah gula dalam darah naik secara mendadak.

Selain itu, MayterLynn juga dapat melegakan gejala-gejala menopaus. Antaranya dapat menstabilkan emosi, mengatasi kemurungan dan insomnia, berpeluh secara berlebihan, dapat meredakan sakit otot, dan mengekalkan kesihatan tulang serta sebagai pencegahan daripada jangkitan faraj.


Haa banyak juga fungsi MayterLynn ni. Oh ye mesti korang nak tahu kandungan yang terdapat di dalam MayterLynn ni kan. Kira-kira 20 jenis bahan yang digunakan untuk menghasilkan minuman yang awesome ni. Antaranya ialah serbuk ubi keledek ungu, beras perang, bijan hitam, dedak oat, emping oat, beras pulut hitam, kacang hitam, kacang merah, kacang hijau, kacang soya, kacang mata hitam, beras barli, gandum, beras sorghum, soba, serat larut, inulin, serat epal, serbuk minyak biji rami dan ekstrak stevia.

Ubi Keledek Ungu
Antara bahan utama yang terdapat dalam MayterLynn ialah ubi keledek ungu yang mana kaya dengan pelbagai nutrien iaitu Anthocyanin, Asid Amino, Selulosa, Elemen Iron, dan Selenium

Untuk pengetahuan semua, MayterLynn juga sebenarnya kaya dengan OMEGA-3 yang dapat membantu melindungi membran sel dan retina mata, mencegah dan melegakan mata yang kering, melindungi hati, mengurangkan kolestrol, mengurangkan saluran darah yang tersumbat dan risiko ateroklerosis, memperlahankan proliferasi sel kanser prostat, membantu otak untuk perkembangan intelektual, mengaktifkan otak dan membantu perkembangan pertumbuhan sel otak dengan baik, menghalang keradangan dan mengurangkan alahan.

Segala nutrien yang ada di dalam MayterLynn ini juga amat diperlukan oleh wanita yang sedang hamil. Wanita hamil perlu seimbang dalam pengambilan nutrien kerana ianya adalah kunci kepada pertumbuhan dan perkembangan janin yang sihat. Sejak awal kehamilan lagi, para ibu perlu mengambil perhatian kepada pemakanan yang seimbang seperti pengambilan protein, mineral, DHA, kalsium, zat besi dan zink yang dapat membekalkan perkembangan janin dan pembangunan nutrien yang diperlukan serta sebagai persiapan untuk anak yang bakal lahir serta persedian penyusuan nanti.

Apa yang penting, MayterLynn selamat untuk diminum, bahan-bahan semuanya daripada bahan semulajadi, tiada pewarna, tiada bahan pengawet dan tiada gula. 

CARA MENIKMATI MAYTERLYNN
  1. Nak menikmati MayterLynn ni mudah saja. Cuma ambil 2 sudu MayterLynn. (Guna sudu disediakan)
  1. Tuang 200ml air panas ataupun suam ke dalam cawan
  2. Kacau sehingga larut dan boleh dah minum MayterLynn

Kinah dah minum MayterLynn ni tau. SEDAP. Thahirah pun suka. Apa yang best, minuman bijirin ni memang mengenyangkan dan manis dia tak rasa manis sangat. Sesuai sangatla pada yang ada kencing manis tu. Pada yang berminat nak mencuba MayterLynn ni boleh buka homepage LaZior untuk maklumat lebih lanjut.

Sunday, 8 October 2017

WD-40® Specialist™| Bertindak Menanggal Minyak Dengan Pantas

Sunday, October 08, 2017 1 Comments
WD-40® Specialist™| Bertindak Menanggal Minyak Dengan Pantas - Rumah adalah tempat perlindungan, namun tugas untuk membersihkannya supaya bebas kotoran kadangkala menjadi perkara merumitkan terutama apabila kotoran dan minyak degil terperangkap sejak bertahun-tahun lamanya.

Antara perkara biasa dihadapi termasuk kotoran minyak licin pada lantai garaj yang mungkin menjadi kekal, kotoran minyak makanan yang degil pada permukaan meja dapur, kotoran degil pada roda kenderaan serta cap jari berminyak pada permukaan dinding.

Tidak ada sesiapa pun mahu menghabiskan masa berjam-jam untuk membersih dan menyental kotoran degil berkenaan – bukan anak anda, ibu bapa atau diri anda sendiri. Anda juga sedia tahu bahawa tidak kira berapa lama masa yang dihabiskan untuk menyental kotoran, ia tidak memberi jaminan kotoran itu dapat dihapuskan!

Jadi, jangan membuang masa dan dapatkan khidmat pakar untuk melakukan tugas berkenaan. Ia bukan sekadar pakar kerana khidmat yang diberikannya amat pantas dan cekap. Kami bercakap mengenai Penanggal Minyak Bertindak Pantas WD-40® Specialist™ yang merupakan satu penyelesaian berasaskan air untuk menanggalkan kotoran serta minyak dengan cepat.

Penggunaannnya cukup mudah iaitu dengan menyemburkan pada permukaan, biarkan beberapa minit sebelum bilas dengan air. Buih-buih berkuasanya berfungsi serta merta dan terus menghapuskan kotoran dengan pantas. Kesannya cukup menakjubkan dan boleh dilihat dalam tempoh singkat!

Anda boleh mencuba dengan menyemburkannya pada permukaan roda kenderaan dan hasilnya boleh dilihat serta merta apabila kotoran tertanggal dengan pantas menerusi kehebatan buihnya. Kemudian, lapkan ia dengan kain bersih dan tugas anda selesai!

Sama juga untuk kotoran minyak pada permukaan lantai. Hanya semburkannya pada kawasan itu dan tunggu beberapa minit untuk melihat hasil menakjubkan, kemudian lapkannya.

Penanggal minyak berasaskan air yang berkuasa ini turut berfungsi pada plastik, besi dan selamat digunakan pada permukaan yang sudah dicat.

Ia juga mematuhi RoHS – yang bermaksud ia tidak menggunakan atau mempunyai tidak lebih daripada tahap yang dibenarkan dari mana-mana 10 bahan yang dilarang oleh Sekatan Bahan Terlarang Kesatuan Eropah. Bahan-bahan ini membahayakan alam sekitar, mencemarkan tapak pelupusan sampah dan berbahaya dari segi pendedahan pekerjaan ketika pembuatan dan kitar semula dilakukan.

(Bahan yang dilarang di bawah RoHS adalah plumbum (Pb), merkuri (Hg), cadmium (Cd), hexavalent chromium (CrVI), polybrominated biphenyls (PBB), polybrominated diphenyl ethers (PBDE), dan empat phthalates lain iaitu  (DEHP, BBP, BBP, DIBP).

Oleh itu, cubalah Penanggal Minyak Bertindak Pantas WD-40® Specialist™ hari ini dan maklumkan kepada kami hasilnya.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ini – atau WD-40® Specialist yang lain – anda boleh layari ke pautan ini https://goo.gl/dXjhnn atau http://wd40.asia.

Saturday, 7 October 2017

Menang Mini Giveaway Ciklapunyabelog[dot]blogspot[dot]my.

Saturday, October 07, 2017 4 Comments
Assalamualaikum dan salam hujung minggu kepada semua. Bulan September lepas kinah ada join satu segmen + mini giveaway di ciklapunyabelog.blogspot.my. Tak sangka pulak dalam ramai-ramai tu kinah yang terpilih sebagai pemenang tempat kedua dalam mini giveaway. Hadiahnya berupa cardigan preloved. Masih cantik lagi tau dan hadiahnya pun dah selamat sampai ke tangan kinah. Terima kasih cikla.


Friday, 6 October 2017

ENCHANTEUR 24H MOIST LOSYEN HARUMAN BADAN BELAIAN MENAWAN SEPANJANG HARI!

Friday, October 06, 2017 7 Comments
Fakta lazim yang sememangnya diketahui umum bahawa pengambilan 8 hingga 10 gelas air sehari dapat memastikan badan kita mempunyai bekalan air yang mencukupi untuk berfungsi. Tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa hanya dengan meminum air tidak mencukupi untuk meningkatkan penghidratan pada kulit. Kulit yang mengalami dehidrasi akan menjadi kusam dan boleh membawa kepada masalah kulit yang lain seperti kegatalan dan alahan.

Ramai wanita termasuklah suri rumah macam kinah yang perlu berhadapan dengan kerja-kerja mencuci atau atau yang terdedah pada persekitaran yang berhawa dingin, akan lebih cenderung mengalami kulit kering. Penggunaan losyen tangan dan badan boleh mengekalkan hidrasi kulit, namun memerlukan pengaplikasian semula beberapa kali sehari agar kelembapan sepanjang hari.  


Losyen baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan yang dirumus khas dengan air mawar, ekstrak lily putih, dan minyak zaitun menawarkan losyen untuk wanita yang sibuk dengan tugasan, agar kulit mereka kekal lembap, muda dan berseri sepanjang hari hanya dengan penggunaan sekali dalam sehari. Air Mawar merupakan bahan semula jadi yang menyubur dan menghidratkan kulit. Ekstrak Lily Putih pula kaya dengan asid amino dan mineral manakala Minyak Zaitun pula sememangnya terbukti dengan manfaatnya dalam mengekalkan kecantikan kulit. Gabungan ketiga-tiga bahan semula jadi yang istimewa ini bekerja untuk meresap jauh ke dalam kulit agar dapat memelihara, melembap, dan menyuburkan kulit agar tangan dan badan kekal lembut, licin dan awet muda!



Telah terbukti secara klinikal bahawa hanya dengan sekali penggunaan ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, kulit dapat menikmati pelembapan segera dan penghidratan sehingga 24 jam. Ia membekalkan kelembapan serta tekstur yang selesa pada kulit ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan adalah berasaskan air dan tidak meninggalkan rasa berminyak dan melekit pada tangan mahupun badan.

Sebagai pakar dalam produk penjagaan peribadi dengan wangian, ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan  ini turut disulami dengan wangian inspirasi Perancis ENCHANTEUR yang mampu menyemarakkan dan menghidupkan semula detik romantis. ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan mengekalkan kulit tangan dan badan anda sihat dan sehalus sutera manakala wangian ENCHANTEUR yang tahan lama meningkatkan daya penarik anda.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan menawarkan 3 variasi: Charming, Romantic, dan Alluring; memastikan kulit anda sentiasa lembut dan halus dengan kelembapan sehingga 24 jam serta wangian yang tahan sepanjang hari.


ENCHANTEUR Charming (direka untuk wanita yang sensual, elegan dan sofistikated)
•Wangian yang sepadan dengan personaliti sofistikated, kewanitaan yang bergaya melalui gabungan eksotik Rose dan Muguet (Lily) yang diserlahkan dengan Citrus dan Aldehydes. Ia kemudian disuami dengan bauan halus nota Musk dan Cedarwood yang pasti melengkapkan gaya dalaman anda dengan sempurna.

ENCHANTEUR Romantic (dicipta untuk membangkitkan keceriaan dan aura kewanitaan)
•Aroma keceriaan yang terhasil dari aroma Mandarin yang menyegarkan, bunga Violet dan Galbanum yang menjadi simbolik permulaan sebuah cinta yang indah. Sama seperti cinta sejati yang tumbuh mewangi, haruman ROMANTIC ini berkembang mekar dengan Bulgarian Roses dan White Jasmine yang dicampur dengan wangian Mimosa dan Orange Flower. Tarikan aroma Sandalwood dan Vanilla yang berkekalan ini bagai menghimpun kesemua aroma ini di dalam sebuah simpulan ikatan cinta yang penuh dengan keajaiban.

ENCHANTEUR Alluring (dicipta untuk gadis mempersona, penuh semangat & misteri)
•Haruman eksotik menggoda yang memberikan aura si gadis manis yang penuh misteri. Ia menggabungkan nota Bergamot dan Passion Fruit, meresap  jauh kedalam haruman Mawar dan Iris yang memukau, dihangatkan oleh aroma Vanila, Musk dan Vetiver- mencipta wangian tersendiri yang penuh dengan keberanian. 

Kini, wanita sibuk di rumah mahupun di pejabat boleh menjaga kecantikan dan memanjakan diri sendiri dengan harga yang berpatutan. Rangkaian baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan dijual pada harga RM11.90 (termasuk 6% GST) setiap botol besaiz 220ml dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper, dan farmasi

Untuk maklumat lanjut tentang ENCHANTEUR, 


Wednesday, 4 October 2017

Tiba-Tiba Teringin Nak Naik Basikal

Wednesday, October 04, 2017 10 Comments
Tiba-Tiba Teringin Nak Basikal| Bila dah jadi fulltime housewife ni kan macam-macam la plan yang ada dalam kepala ni. Salah satu darinya kinah nak ada satu basikal yang ada carrier baby kat belakang tu. Haa kenapa nak basikal? Kinah nak spend time dengan Marzaqah Thahirah. Bawak dia jalan-jalan naik basikal ambik angin petang. Huuuu dah mula berangan dah.

Lagi satu, sebenarnya dah lama tak kayuh basikal ni. Last bawak masa sekolah menengah dulu sampai tingkatan tiga. Bila masuk tingkatan empat dah masuk asrama. Jadi takdela masa nak kayuh basikal. Basikal kinah guna masa sekolah dulu pun dah hilang entah matpet mana yang curi masa raya. Sedih betul. Dahla basikal tu beli guna duit raya tapi mak kinah pun ada juga tambah hehe.

Berbalik semula impian nak kayuh basikal petang-petang dengan Thahirah. Lagi best bila pusing-pusing keliling kampung. Alahai syoknya. Apa-apa pun kita KIV la dulu la impian ni. Sebenarnya sekarang ni masih belum sesuai lagi nak bawak dia naik basikal ni. Kalau ada basikal tu mana nak parking hahaha. Dah la rumah kitorang bertingket. Letak bawah nanti ada yang angkut tolak ke kedai besi buruk. Ish ish masalah! masalah.

Kalau la laki den baca ni, mesti dia tertanya-tanya apa mimpi la tiba-tiba je nak naik basikal ni. Dia tak tau sebenarnya ada maksud tersirat kenapa kinah nak berbasikal. Hahaha 

Titian Cinta Di Slot Akasia TV3

Wednesday, October 04, 2017 3 Comments

Titian Cinta Di Slot Akasia TV3| Sana sini orang bercerita tentang drama yang tengah hot sekarang ni. Drama apa lagi, drama TItian Cinta lakonan Zul Ariffin sado haha. Sejujurnya kinah satu episod pun tak tengok. Entahla bukannya tak minat tapi kena beralah bila anak dara punya favourite kartun die dua orang budak botak di TV9 tu. Sabar je lah. Dengarnya cerita tu sebenarnya diadaptasi. Banyak ye drama sekarang ni diadaptasi. Untung penulis novel. 

Asalnya nanti kinah nak cari novel Titian Cinta ni, tapi entah macam mana ada satu post kat facebook tu dia dah buat ringkasan cerita bagi setiap watak dalam drama tu. Jadi sedikit sebanyak dah tau jalan cerita tu. Bila dah baca ringkasan tu, rasanya tak payah la nak cari novel tu. Baik cari novel lain. Korang rasa drama ni boleh challenge tak dengan drama 7 Hari Mencintaiku lakonan Siti Saleha dengan apa ke nama lelaki tu? Aish lupa pulak nama dia. Pernah kinah buat entri tentang drama tu, pergh mencanak naik pageview disebabkan cerita tu dan Buntat. Ingat lagi tak adik Buntat tu? Apa cerita dia sekarang kan.

Huhu ok lah tak mau cerita panjang, pada yang baru nak layan drama di Slot Akasia TV3 Titian Cinta tu bolehlah layan pada setiap hari Isnin hingga Khamis pada pukul 7.00 malam. 

Sunday, 1 October 2017

Selamat Datang Oktober

Sunday, October 01, 2017 5 Comments

Selamat Datang Oktober| Assalamualaikum semua. Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ni. Hari berganti hari, sedar tak sedar eh dah bulan Oktober. Sekejap je masa berlalu. Bulan Oktober ni ada dua tarikh istimewa dalam hidup kinah. Pertama hari lahir anak dara kinah, Marzaqah Thahirah. Tahun ni genap 2 tahun. Sekejap je dah besar. Rasa macam baru je keluar dari labour room huhu. Kedua pulak tarikh lahir kinah. Kami kongsi bulan yang sama. 

Bulan Oktober juga genap setahun kinah aktif semula berblog. Alhamdulillah dalam masa setahun ni ada juga rezeki datang tak disangka antaranya berkolaborasi dengan Traveloka, Zalora, PTT Outdoor, Ayam Brand dan insya Allah nanti ada satu lagi. Sekarang ni kinah tengah draf entri tu. Nanti bila sampai masanya kinah akan publish entri tu. 

Selain dapat job, ada juga kinah join giveaway, segmen yang dianjurkan oleh blogger dan ada juga daripada Lazada. Ada menang, ada tak biasalah kalah menang tu adat ber contest. Ehh tak pela. Apa yang penting kita support sesama blogger. Apa-apa pun selamat menyambut bulan baru, semoga bulan ni akan menjadi lebih baik daripada bulan lepas dan di permudahkan semua urusan korang ye. 

Saturday, 30 September 2017

Panggung Sabtu Mann (TV3)

Saturday, September 30, 2017 5 Comments

 Panggung Sabtu Mann (TV3)| Siapa layan hindustan tadi? Kinah pun tak ketinggalan layan drama hindustan hari ni. Selalunya malas nak tengok. Tapi bila tengok iklan aritu, Mann akan ditayangkan memang dah set time dan masak awal-awal nak layan Mann punya pasal. Walaupun Mann ni cerita lama tapi dia punya aura tu masih berbisa. Bagi kinahla ye. Dalam banyak part dalam Mann ni antara part yang paling memberi impak pada kinah part Priya dengan Nenek Dev masa Priya sapu minyak pada kaki Nenek Dev. 

Salute dengan kisah cinta diorang ni. Dev sanggup tinggalkan semua harta kerana cintanya pada Priya. Tak sangka cinta Priya berjaya mengubah Dev menjadi seorang yang bertanggungjawab dan setia. Ada juga part air mata bila Nenek Dev meninggal dunia. Memang berjuraila air mata ni. 

Dev dan Priya telah membuat perjanjian sebelum mereka berpisah bahawa mereka akan bertemu semula pada Hari Kekasih. Dalam tempoh tersebut mereka tidak boleh berjumpa. Dalam tempoh ni la Dev bekerja keras mengumpul segala harta dengan usahanya sendiri. Apabila sampai tempoh tersebut, Priya kemalangan apabila hendak ke tempat yang dijanjikan. Kesian Dev, tunggu punya lama tapi Priya tak datang.

Cinta dan pengorbanan ya itulah sebenarnya. Akhirnya Dev dan Priya bersatu atas nama cinta walaupun Priya tidak sempurna lagi. Walaupun cerita ni dah banyak kali tayang, tak jemu langsung menontonnya.  

Friday, 29 September 2017

KangBoer| Magikal Make Up Remover

Friday, September 29, 2017 6 Comments
KangBoer| Magikal MakeUp Remover Sebenarnya banyak juga entri kinah nak up. Salah satu antaranya hadiah giveaway yang ni.  Ada satu hari tu kinah ada terbaca satu post di group blogger mengenai satu giveaway daripada missjasjas. Saja je nak mencuba nasib. Kebetulan hari tu merupakan tarikh akhir giveaway tu. Tak sangka pulak esoknya dapat pula mesej dari beliau inform kinah menang giveaway tu. Kiranya dua kali join giveaway beliau dua kali juga nama naik. Alhamdulillah rezeki. Nak tau hadiah apa tu.... Jenggggg jenngg...

Satu set Kang Boer
Apa benda KangBoer tu macam pelik je. Hahaha mesti korang tertanya- tanya apa benda tu dan apa isi dalam kotak tu. Sebenarnya isi dalam kotak tu adalah satu set KangBoer Glove, plastik beg seal dan juga sabun homemade. Menariknya glove ni, glove ni bukan sebarang glove ye. Glove ni boleh digunakan untuk mencuci make up korang. Mudah je tak payah nak guna make up removal. Hanya basahkan tuala tu kemudian sapu pada make up tu. Kinah cerita sikit mengenai glove magik ni.

KangBoer Glove
KangBoer Glove - Merupakan pembersih muka dan hypoallergenic serta magnetic microfiber yang mampu menanggalkan make up hanya dengan menggunakan air sahaja. Kalau nak ikut logik akal macam tak percaya je kan. Guna air saja boleh tanggal. Mustahil... Tapi dengan KangBoer Glove bukanlah mustahil lagi. Untuk penggunaan kali pertama, KangBoer Glove ni perlu dibasuh dengan menggunakan sabun handmade ni. Kemudian barulah digunakan. Oh ye sebelum terlupa lepas guna terus cuci tau bagi mengekalkan kualiti glove tersebut.

Handmade Soap
Untuk pengetahuan korang juga, glove ni boleh dibasuh dan digunakan semula dengan menggunakan sabun handmade tu. Apa yang penting sabun ni bebas daripada sebarang bahan kimia yang berbahaya. Jadi, bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif jangan ragu-ragu menggunakannya. Lagipun bahan-bahan yang digunakan adalah bahan organik. Perhatian kepada korang, glove ini perlu ditukar selepas 3 hingga 5 bulan penggunaan bagi menjamin kualitinya dan jangan lupa menggunakan sabun handmade tersebut untuk mencucinya. AWAS jangan sesekali menggunakan sabun handmade ini sebagai pencuci muka ye. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat sabun ini tidak sesuai digunakan untuk kulit muka.


Satu Set KangBoer
Design glove ni pun unik dan comel. Jadi mudahlah kita nak bawak pergi travel. Lepasni tak perlu lagi korang bila nak travel bawak make up removal dan facial tissue korang yang berat tu hehehe. Korang tau ke kandungan dalam make up removal tu? Ada bahan kimia ke tak? Hah lepasni tak payah dah pening nak beli make up removal yang kita belum pasti bahannya. Guna je KangBoer Glove ni. Mudah kerja. Macam best je kan. Berminat tak nak dapatkan satu set ni? Korang boleh hubungi Miss Miyo seperti tertera di bawah ni.


Untuk maklumat lanjut dan ingin membuat sebarang pembelian boleh hubungi Miss Miyo. 
Contact Number : 012-5177202

Cuti Pada Tahun 2018

Friday, September 29, 2017 2 Comments


Tahun 2017 bakal melabuhkan tirai dalam beberapa bulan je lagi. Sekejap je masa berlalu. Rasanya macam baru lagi kita semua menyambut tahun baru 2017. Sedar tak sedar dah hujung bulan September. Ok la untuk kali ni, kinah nak share satu perkara yang paling best iaitu cuti. Sebut je pasal cuti, laju je kan haha. Tadi kinah terima whatsapp daripada group sebelah tentang info ni. Sebarang maklumat ataupun sebarang pindaan akan diberitahu kelak.

Haa lepasni dah boleh dah bajet dan rancang percutian korang. Bulan September ni pun meriah juga cutinya ye. Gunakanlah cuti yang ada tu sebaik mungkin tau.

CPUV~ Costa Cruise dan Eversoft Micellar Cleansing

Friday, September 29, 2017 4 Comments

CPUV~Costa Cruise dan Eversoft Micellar Cleansing

Alhamdulillah, meriah betul bulan september ni. Banyak juga dapat cpuv, yang terbaru daripada Costa Cruise dan Eversoft Micellar Cleansing. Hat yang lain tu dah kredit dah. Mesti korang ingat banyak dah yang kinah dapat. Ehh takdelah banyak mana pun. 


Pada yang meinginkan satu percutian yang lain dari yang lain, apa kata percutian kali ni bercuti di atas kapal pula. Mungkin percutian kali ni memberi momen yang indah kepada korang sekeluarga. Pemilihan Costa Cruise untuk pelayaran cruise adalah satu langkah yang bijak di mana kini Costa Cruise kini sedang dalam proses mendapatkan sijil HALAL. Jadi, lepasni tiada lagi masalah tempat makan apabila menaiki cruise. Woww best tu, jadi lepasni korang semua dapat menikmati makanan-makanan yang enak dan lazat ketika belayar dan apa yang penting Halal. Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai Costa Cruise boleh baca di sini.


Buat pengguna Eversoft, kini Eversoft menampilkan produk baru iaitu Eversoft Micellar Cleansing Water. Merupakan produk yang menjimatkan masa kepada mereka yang sibuk dengan urusan seharian. Fungsinya digabungkan bagi membersihkan wajah dan juga membersihkan make up dengan mudah. Terdapat dua jenis pembersih keluaran Eversoft iaitu Eversoft 100% Tomato Micellar Cleansing Water dan Eversoft 100% Organic Yuzu 2 in 1 cleanser dan toner. Kedua-dua produk ini boleh didapati di mana-mana pasaraya besar dan boleh juga didapati di laman web lazada. 

Tuesday, 26 September 2017

vivo V7+| Bagi Mereka yang Inginkan Pengalaman Berswafoto Dengan Lebih Sempurna

Tuesday, September 26, 2017 10 Comments

vivo V7+ Bagi Mereka yang Inginkan Pengalaman Berswafoto Dengan Lebih Sempurna

|Ada ke yang tengah survey handphone baru tu? Kalau ada nanti, jangan beli lagi. Ada sesuatu yang kinah nak kongsikan pada korang. Kalau nak tahu selanjutnya, sila baca entri ni sampai habis tau.Mesti korang tertanya-tanya apa benda la kinah nak share. Ok lah, sebenarnya kinah nak bagitau pada korang semua, Vivo akan melancarkan satu lagi handphone keluaran Vivo. Sebab tulah kinah kata jangan beli lagi. Manalah tau Vivo V7+ ni akan menjadi pilihan korang. Apa pun baca dulu mengenai Vivo V7+ ni. Beli ke tidak itu cerita kemudian.


Berita baik buat kaki selfie di luar sana, vivo V7+ yang menggunakan tagline Clearer Selfie, Clear Shot dan Clear Moment mungkin menjadi pilihan anda. Bagi memenuhi keperluan dan kehendak pengguna di luar sana, vivo V7+ dikeluarkan supaya pengguna dapat merasakan pengalaman berswafoto atau ber'selfie' dengan lebih sempurna. Buat blogger, kinah rasa wajib ada vivo v7+ ni sebab kita perlu ambil gambar yang cantik-cantik untuk buat review dan bila pergi event. Bestnya vivo V7+ ni. Nampaknya kena grab satu ni.

handphone vivo keluaran terbaru 2017

Spesifikasi vivo V7+




Untuk pengetahuan semua, vivo V7+ boleh didapati di seluruh cawangan SENHENG dan senQ di seluruh Malaysia bermula pada 26 September 2017 sehingga 15 Oktober 2017. Didatangi dengan dua pilihan warna iaitu Emas dan Hitam. Bagi pengguna yang membeli vivo V7+ di SENHENG dan senQ anda juga akan menerima backpack dan baucer watsons bernilai RM10.00. Offer baik punya mesti harga dia mahal. Ehh takla. Harga bagi satu unit vivo V7+ ialah RM1499.00 sahaja. 



Mengapa anda perlu beli di SenHeng atau senQ?
Anda boleh membeli vivo V7+ melalui dua cara iaitu bayaran penuh ataupun ansuran bulanan selama 24 bulan. Penghantaran dilakukan di seluruh Malaysia. Selain itu, anda turut menerima tambahan jaminan selama setahun dan PlusOne Membership.


Pelanggan boleh membuat pilihan sama ada bayaran penuh ataupun secara ansuran. Bagi mereka yang memilih pembayaran secara ansuran, ansuran dikenakan selama 24 bulan melalui bank terpilih iaitu Maybank, AMEX, Public Bank dan juga HSBC. Hanya RM12.00 dikenakan apabila anda menjadi ahli PlusOne Membership dan anda layak menerima jaminan tambahan vivo selama setahun apabila anda membuat pre-order bagi vivo V7+. Bagi ahli yang sedia ada, bagi melayakkan diri anda untuk mendapatkan jaminan tambahan setahun anda apabila buat pre-order hanya perlu log-in di website senheng.com.my dan senq.com.my.

Penghantaran ke pintu rumah disediakan
Bagi mereka yang tidak sempat ke mana-mana cawangan SENHENG dan senQ, penghantaran ke rumah juga turut disediakan. Penghantaran ini juga meliputi Sabah dan Sarawak. Apa yang penting, penghantaran ini adalah PERCUMA ye.

Program Trade in disediakan
Program ini hanya terhad kepada pelanggan yang membuat pembelian di mana-mana cawangan SENHENG sahaja. Pelanggan boleh trade in telefon lama mereka dan layak mendapat rebate bagi telefon yang baru. Untuk dapatkan maklumat terkini mengenai program ini boleh layari laman web ini

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai vivo V7+ 

Saturday, 23 September 2017

First Beauty Box Giveaway By Us With Love ❤

Saturday, September 23, 2017 6 Comments
First Beauty Box Giveaway By Us With Love ❤
Ekhm siapa nak join giveaway awesome ni. Hadiahnya beauty box. Ada macam-macam dalam beauty box tu. Cuma seorang aje yang bertuah untuk memenangi beauty box tu. Siapa orang tu?  Jom join giveaway awesome ni mana la tau korang yang bertuah tu.



Syarat :
Follow  Mellya dan para sponsors;

Follow Instagram:

Like page:

    

Kalaulah kinah menang ni kiranya ni hadiah untuk birthday kinah la. Doakan kinah menang ye