Tuesday, 27 June 2017

Cara Nak Hilangkan Kesan Hangit Pada Periuk

Tuesday, June 27, 2017 2 Comments
Hari ni kinah nak berkongsi sedikit tips. Tips kali ni cara untuk menghilangkan kesan hangit pada permukaan periuk. Biasalah kekadang bila ter over cook hangitlah jadinya. Jadi bila nak mencucinya cukup payah dan memerlukan tenaga lebih untuk menyental. 
Nampak tu, kesan hangitnya sangat tebal. Untuk menghilangkan kesan hangit tu sangat mudah. Bahannya ada je kat dapur. Nak tau apa bahannya?
Baking Soda atau pun serbuk penaik. Caranya isi air dalam periuk tersebut. Kemudian masukkan satu sudu baking soda tadi (kinah tak guna satu sudu pun, tuang je) kemudian biarkan beberapa jam dan barulah boleh sental. 

Lihatlah hasilnya berkilat tu. Jadi pasni tak payah le bersusah payah nak menyental sekuat hati ke, mintak tolong abang sado ke haha.

Selamat mencuba ye

Segmen Sesuci Lebaran 2017 by Hani Rahman

Tuesday, June 27, 2017 2 Comments
Assalamualaikum semua, selamat pagi. Pejam celik dah raya ketiga kita ye. Haaa semua tengah sibuk makan ketupat, rendang, lontong dan macam-macam lagi sampai lupa blog ni ha. Pageview sekarang tengah beraya hehehe jadi sendu je. Jadi nak menyemarakkan semula kem
Meriahan jom la kita join segmen ni. Bolehla kita blogwalking sesama. Macam biasa siapa nak join boleh klik di banner. 

Syaratnya pun mudah

Follow blog Kisah Hidup Ku & Jom Bercontest
2. Add FB Hani Rahman
Twitter @HaniFadhlina
3. Buat entry, buh banner kat atas tu & backlink ke entry nie ...

Sunday, 25 June 2017

Dapat Kad Raya Lagi

Sunday, June 25, 2017 2 Comments
Alhamdulillah selesai masak untuk esok. Leganya. Entri kali ni nak story sikit pasai kad raya yang baru kinah terima. Kedua-dua kad ni kinah dapat daripada blogger. Bestnya dapat kad raya. Tak dapat nak diucapkan dengan kata-kata. Last terima kad raya pun daripada member masa di universiti dulu.
Kad raya super duper cute ni kinah terima daripada www.duniashida.com bertemakan biru.

Kad raya comel ni daripada http://kasihkuamani.blogspot.my

Terima kasih tau. Selamat Hari raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin


Friday, 23 June 2017

Jom Balik Kampung Dengan Lazada

Friday, June 23, 2017 0 Comments
Raya lagi beberapa hari je lagi. Sekarang ni semua anak perantau dah mula beransur pulang ke kampung halaman masing-masing. Standard la bila musim perayaan tak kira la raya Aidilfitri ke, Chinese New Year dan Deepavali akan berlaku kesesakan di jalan raya. Jadi, kita perlu lakukan sedikit persiapan untuk pulang ke kampung seperti luggage, baby car seat, dan juga tempat letak makanan dan minuman jika terpaksa berbuka di dalam kereta.

Tahun ni macam biasa la kinah akan pulang ke Perak. Kampung halaman teman le. Walaupun jarak antara Perak dan Selangor tu tak la berapa jauh tapi bila dah bersesak di jalan raya tu boleh memakan masa lebih 3@4 jam uiii. Oleh sebab itu beberapa barang perlu ada di dalam kereta sementara nak sampai ke kampung. 

Jadi antara keperluan yang mesti ada bila nak balik raya ni ialah semestinya luggage baju. Takde luggage, mana nak simpan baju tu semua. Jadi, kinah memlih luggage daripada Lazada.
Bestnya luggage 3in1 jadi cukup le satu sorang. Satu untuk ibu, satu untuk ayah dan satu untuk Thahirah hehehe. 

Keperluan lain perlu ada masa nak balik kampung ni child car seat. Child car seat ni penting tau untuk keselamatan anak kita. Tak kisah la perjalanan tu jarak jauh atau dekat penggunaan child car seat ni penting tau.
Keperluan ketiga yang perlu ada dalam kereta sebelum nak pulang ke kampung ialah Multifunction Car Seat Back Storage Bag. Bagi kinah ni pun merupakan satu keperluan. Senang sikit nak digunakan bila nak beraya nanti. Ada juge stock makanan hehe.
Bersempena raya pun dah tak lama lagi, Lazada mengadakan kempen Riang Ria Raya yang berlangsung dari 19Jun hingga 30 Jun ni dan potongan harga sebanyak 90%. Masih ada masa lagi ni walaupun beberapa hari lagi nak raya. Untuk maklumat lanjut boleh layari di sini http://ho.lazada.com.my/SHQxqS


100Comments.com - Review And Share Your Opinion

Friday, June 23, 2017 1 Comments

Teruja nak mencuba keluaran terbaru sesuatu produk, tapi tak tau sejauhmana keberkesanan produk tersebut. Biasanya sebelum kita membeli sesuatu barangan mesti nak belek dulu testimoni daripada pengguna. Ok ke tidak barang tu. Tak ok nanti rugi pulak. Kebiasaannya kalau kita nak membeli tu, kita akan "google" tengok berapa banyak testimoni produk tu, kalau banyak yang bagi feedback positif baru lah nak beli kalau tak banyak bye bye jawabnya.

Untuk pengetahuan semua, sekarang ni korang tak payah dah susah-susah nak "google" satu-satu testimoni. Sebabnya dah ada satu laman web yang mengumpulkan lebih seribu testimoni barangan keluaran terbaru. Korang boleh cari review atau testimoni mengikut kategori seperti kesihatan dan kecantikan, barangan bayi, keperluan dapur, serta jenama yang dikehendaki. Nak tahu nama website tu? Namanya 100comments.com

Mudahkan, so korang tak payahla lepasni susah-susah nak "google" satu-satu. Dah jimat masa kat situ. Selain membaca review daripada pengguna lain, korang juga boleh menghantar review korang sendiri tau. Best tak? Review yang kita sumbangkan tu, sedikit sebanyak dapat membantu pengguna lain membuat keputusan untuk membeli atau sebaliknya.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut, boleh layari website ini 

Thursday, 22 June 2017

Minyak Turun Lagi Kepada RM1.91 Mulai 22 Jun 2017

Thursday, June 22, 2017 7 Comments
Elok sangatlah minyak turun lagi mulai malam ni. Kali ni minyak turun sebanyak RM 0.07 sen dari RM1.98. Ok la tu tambah pula sekarang ni dah nak raya, save sikit bajet untuk minyak. Confirm la raya ni nak pergi ziarah sedara marakan. Harapnya lepasni minyak maintain macam tu jela. Ape lagi jom kita isi tank penuh-penuh dan rancanglah destinasi korang. Manfaatkanlah tengah harga minyak murah.

Wednesday, 21 June 2017

Tuesday, 20 June 2017

Cairkan Coklat Masakan Dengan Betul

Tuesday, June 20, 2017 11 Comments

Ha selalunya korang buat yang mana satu? No 1,2,3? Tak semua orang tahu cara yang betul untuk cairkan coklat masakan ni. Ni kinah kongsikan cara yang betul untuk cairkan coklat masakan. 

Cara yang betul mestilah menggunakan air yang mendidih dan api telah ditutup. Itu cara yang betul. Ha dah tau kan cara yang betul, pasni boleh guna cara ni saja tau.

Monday, 19 June 2017

The Cartieca Give Away #2

Monday, June 19, 2017 1 Comments

The Cartieca mengadakan 2nd giveaway khas untuk pembaca di luar sana. 10 orang yang terpilih akan menerima The Cartieca Scarf. Jomlah ramai-ramai join. Hari ni tarikh akhir giveaway ni berlangsung. Mana la tau rezeki nak dapat scarf daripada The Cartieca. Syarat pun mudah je. 

Jom kita cuci mata dulu dengan koleksi The Cartieca ni






Bestkan hadiahnya. Nak join klik je banner Cartieca tu.

Terima Kad Raya yang Pertama

Monday, June 19, 2017 5 Comments
Assalamualaikum dan selamat pagi. Entri kali ni saja je nak cerita pasai kad raya. Sekarang ni kiriman kad raya dah jarang dah nak buat tak macam zaman dulu. Seronok posmen bila posmen hantar surat. Kadang sampai dua keping terus. Sekarang semua pakai facebook, twitter, whatsappp. Aish yela zaman dah canggih tak main la hantar kad raya ni. Walaupun begitu, masih ada lagi insan yang masih mengekalkan tradisi hantar kad raya ni tau.

Oh ye, kelmarin kami terima satu kad raya. Pelik je sampul sebab daripada Pusat Komuniti Khidmat Masyarakat. Ahh sudah surat apa ni. Bila bukak je surat tu. Laaaa rupayanya, suami terima kad raya daripada Pak Menteri Kewangan kita iaitu YAB Datuk Seri Johari Abd Ghani.



Mungkin penerima BRIM dapat kot kad raya ni. Siapa dapat dah kad raya ni?









Saturday, 17 June 2017

Kawasan Larangan Di Musim Perayaan

Saturday, June 17, 2017 6 Comments
Setiap kali raya je, kawasan ni diisytihar kawasan larangan. Siapa yang lalu kawasan ni empunya tanah akan mengambil tindakan drastik terhadap anda. Haa bahaya tak bahaya kawasan ni. Siapa yang pernah melalui kawasan larangan ni mesti tahu apa akan terjadi. Nak tahu apa kawasan larangan tu sampai diisytihar kawasan larangan. 

Jeng jeng jeng
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Gambar Mr Google
Dah taukan kawasan larangan tu hehe. Jangan marah ek. Memang betul pun kawasan ni jangan la korang jejak kalau nak selamat. Terusik sikit, riuh sekampung oooo. Jadi para suami, abang dan adik hati-hati ye bila berada di kawasan ni.

Berbuka Puasa di Kelapa Lelehhh Kampor

Saturday, June 17, 2017 13 Comments
Pada minggu lepas, berkesempatan berbuka puasa di Kampar. Makk aih jauhnya. Saja nak tukar angin. Orang Perak terutamanya yang tinggal di daerah Ipoh pastinya dah mengenali tempat ni. Nama tempat yang kami terjah ni namanya Kelapa Lelehhhhh Kampor.
Kelapa Lelehhhh Kampor terletak berhadapan dengan Masjid Kampar tak jauh dari Pekan Kampar. Kalau korang dari Tapah, kedai tu terletak di belah kiri korang. Kalau korang dari Pekan Kampar kedai tu di sebelah kanan. Haaa tepi jalan je.

Sempena pada bulan Ramadhan ni, Kelapa Lelehhh Kampor menawarkan satu menu istimewa. Namanya Nasi Ole Bali Lambak. Serius cakap kalau korang makan sorang nasi ni memang takkan habis. Namanya pun dah lambak hehe.
Untuk pengetahuan korang, Nasi Ole Bali ni boleh order ikut saiz tau. Gambar di atas ni saiz L.
Nasi Ole Bali Saiz S
Banyakkan lauknya, ada telur masin, udang kerabu, sate ayam. Jujur cakap memang sedap. Kinah dengan suami siap kongsi tau. Sebab banyak sangat. Kitorang order nasi saiz S pun payah benor nak habis haha. Sebenarnya kinah order western, sebab kena tunggu kinah makan sikit yang suami punya haha. Sikit ke???

Kenyang makan Nasi Ole Bali, kinah punya order pun sampai. Western lambak namanya. Memang berlambak. Nampak menyelerakan. Korang kena try Western Lambak ni memang tak akan menyesal punya lah.
Memang puas hati makannya weh. Tengok tu penuh dulangnya. Ada spageti oglio olio, cheesy wedges, sosej, meatball, french fries, chicken chop. Memang menyandar lepas makan ni. Itupun tak larat nak habis. Bungkus bawak balik rumah. 

Makan tanpa air memang tak sah. Kinah order air Soda herbs. Teringin tengok kat facebook, nak buat takda kesempatan lagi, lastnya order. Memang puas hati. Kalau kedai lain air minuman dalam gelas tapi di Kelapa Lelehhh Kampor guna yang ni. Puas minum weh
Pada bulan puasa ni, kalau nak makan sini baik booking dulu. Bukannya apa nanti penuh korang kena tunggu lama pulak. Antara menu lain yang terdapat di Kelapa Lelehhh Kampor ialah














Macam mana bestkan. Tunggu apa lagi, bulan Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya rugi la korang tak cuba menu istimewa ni. Ingat tau buat booking dulu. Nanti tak dapat pulak. 

Untuk booking dan maklumat lanjut bolehla  whatsapp no ni


Wednesday, 14 June 2017

Bila Mata Berkedip Apakah Tandanya

Wednesday, June 14, 2017 7 Comments
Entah kenapa la sejak dari pagi tadi sampai sekarang mata ni asyik berkedip je. Mula lah rasa risau. Selalunya bila mata belah kanan berkedip kata orang dulu-dulu nak jumpa orang jauh. Mata belah kiri berkedip tanda nak menangis. Allah mintak la tiada apa yang berlaku sebab mata yang berkedip ni mata belah kiri. Mintak dijauhkan semua. Siapa ada pengalaman macam ni? 


Terjebak Dengam Drama Andai Takdirnya

Wednesday, June 14, 2017 9 Comments

Siapa melayan Andai Takdirnya memang tak akan miss nak menonton drama ni. Pada mulanya kinah pun tak berapa nak melayan. Bila member kata drama ni best, tryla tengok satu episod. Pergh drama ni memang best. Lain dari yang lain. Drama macam ni la yang sepatutnya penerbit buat. Jangan asyik cerita cinta je.

Walaupun tak tengok episod dari awal lagi, kinah dapat agak yang drama ni akan menjadi pengajaran kepada penonton yang mana realiti yang berlaku dalam kehidupan. Hidup tak semestinya indah, bahagia sahaja dalam masa yang sama adanya duka. Dalam drama ni, begitu tabah seorang isteri iaitu Fatihah lakonan Nina Iskandar menahan amarah suaminya, Airil lakonan Shukri Yahya apabila cemburunya datang. Bila datang cemburunya, mulalah Airil nak naik tangan dan yang menjadi mangsanya Fatihah dan anak mereka Aleya lakonan adik Balqish. Bila cemburu tu tiada, begitu romantisnya mereka, bila cemburu buta tu datang sakit yang Tihah dapat. Kesiannya.


Belum pula konflik yang berlaku antara ibu dan ayah Airil. Allahuakhbar nyaris nak berpisah di bulan yang mulia ni kerana sikap Cik Normah tu. Geram pun ada dengan cik Normah tu, ada je yang tak kena di mata dia tu. Asyik nak cari gaduh je. Kesian Pak Jalal.

Adik ipar Fatihah si Lin pulak selalu jadi batu api. Ada je berita yang nak disampaikan pada cik Normah tu. Aish geram pulak bila tonton cerita ni. Tahniah kepada TV3 kerana menyiarkan cerita ni. Cerita macam ni la orang nak. Ok la itu je nak di ulaskan buat masa ni. Tak sabar pulak nak tonton esok. Apalah jadi seterusnya? Harapnya nanti Cik Normah dan Norlin tu berubah la untuk kebahagian mereka.

Gambar kredit to EdTv
loading...

Total Pageviews